Harrastustakuu kaikille nuorille

with Ei kommentteja

Monissa perheissä lasten ja nuorten harrastukset ovat suuri menoerä ja herättävät keskustelua. Joka kolmas lapsi on joutunut luopumaan harrastamisesta varojen puuttuessa. Tähän epäkohtaan on tarttunut Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka ajaa nuorten harrastustakuu -ohjelmaa, jossa tavoitteena on jokaiselle lapselle ja nuorelle taata mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

Hyvät liikunta- ja urheilu tai musiikki- ja taideharrastukset kehittävät jokaista nuorta ja tuovat onnistumisen kokemuksia ja kasvattavat itsetuntemusta. Harrastaminen yhdessä muiden lasten kanssa on parasta syrjäytymisen ehkäisyä. Jokaisen tulisi kokea yhdessä tekemisen iloa, oppimisen ja liikunnan riemua, riippumatta perheen varallisuudesta.

Taustalla on kysymys harrastusmahdollisuuksien yhdenvertaisuudesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti vuosi sitten työryhmän selvittämään liikuntaharrastusten kustannuksia ja niiden alentamista. Vertailussa huomioitiin kilpaurheilu ja harrasteliikunta sekä alueelliset lähtökohdat. Tavoitteena on harrastekustannusten alentaminen ja eri toimialojen yhteistyön lisääminen.

Ratkaisuvaihtoehtoja etsitään lisäämällä koulujen iltapäivätoimintaa, jota eri toimijat voisivat toteuttaa. Koululaisten toiveita on huomioitu ja rahaa on luvassa liikuntapainotteisten harrastetuntien lisäksi mm. teatterikerhoihin, bänditoimintaan ja valokuvauskursseihin. Kuntapolitiikassa on huomioitu nuorten tarpeet ja vapaa-ajan merkitys.

Monipuolinen harrastustoiminta on edellytys erityislukioihin, joihin moni nuori haaveilee pääsevänsä. Harrastukset pisteytetään, ja niistä kertyvät lisäpisteet auttavat todistuksen ohella. Siksi jokaisella tulisi olla mahdollisuus kehittää osaamistaan eri lajien harrastusryhmissä.

Nyt on oikea hetki etsiä uusia yhteistyömuotoja koulujen, kuntien ja järjestöjen kanssa. Viikin normaalikoulu onkin jo järjestänyt pilottina Pukinmäen Taidekoulujen kanssa iltapäivän harrastustunneiksi sirkusakrobatia-, teatteri- ja kuvataidekursseja. Toiminta ja yhteistyö on onnistunut, ja nuoret ovat voineet kokeilla uusia taidemuotoja ja mahdollisesti jatkaa niiden parissa. Harrasteet tuovat uusia eväitä elämään.

Sirpa Kivilaakso