Arvioita: Satukuningatar Anni Swan

with Ei kommentteja
Arvioita lehdissä ja verkossa: sitaatteja

 

Anni Swan, Suomen satukuningatar

Kriitikko, Pertti T. Jokinen
Turun Sanomat 19.1.2010

”Miten paljon maailma onkaan muuttunut viimeisen reilun sadan vuoden aikana. Tämä ilmenee selvästi Sirpa Kivilaakson teoksesta Satukuningatar Anni Swan Elämä ja teokset, jonka sisältö on kuin toisesta maailmasta. Kirja pohjautuu tekijän väitöskirjatutkimukseen, jonka hän on laajentanut elämäkerraksi.”

”Anni Swanin (1875–1958) kirjeenvaihto ja päiväkirjamerkinnät ovat olleet suurena apuna henkilökuvan luomisessa. Teoksessa on lisäksi näyttävä kuvaliite, Swanin teosluettelo ja kattava lähdeluettelo käytetystä kirjallisuudesta.”

Lue lisää >>

 

Sirpa Kivilaakso – Satukuningatar Anni Swan. Elämä ja teokset

Filosofian tohtori, Teppo Kulmala
Keskisuomalainen 4.11.2009

”Metsä on kirjailijalle luovan inspiraation lähde sekä matka omaan itseen, toteaa Swanin satuja tutkinut Sirpa Kivilaakso. Hänen kirjassaan selkeä kieli soveltuu omaa laatuaan Swanin tavoittelemaan harmoniaan.”

”Anni Swanin omalähtöinen symbolismi liittyi Euroopan-vaikutteisiin ja suomalaiseen karelianismiin, kansallisromantiikkaan ja kuvataiteen kulta-aikaan.”

”Kivilaakso löytää satujen eettiset risteykset ja ajattomuuden lähteet. Hän kulkee tarinoiden mukana kirjailijan henkilöhistoriaan ja hahmottaa saduille ominaisia mutkattomia ja toistuvia yhteyksiä.”

Lue lisää >>

 

Sirpa Kivilaakso: Satukuningatar Anni Swan, Elämä ja teokset

Irja Lähteenmäki
Kirjavinkit 27.10.2009

”Kirja on huolella laadittu elämänkerta, lämmin ja samalla analysoiva kerronta viehättävät lukijaa. Anni Swanista tulevat esille myös vähemmät tunnetut puolet; luonnonsuojelu ja luonnon rakastaminen sekä jonkinasteinen esifeminismi, naisten aseman korostaminen ja naisten oikeuksien puolustaminen. Kirjassa on mukana hyvä bibliografia sekä kuvitus, joka koostuu satujen upeasta kuvituksesta, kirjojen kansista ja vanhoista valokuvista. Erityisen kaunis on muuten kirjan kansi — siitä erityismaininta!”

”Pidin itse tästä elämänkerrasta ja suosittelen kaikille Anni Swanin tuotantoa lukeneille, mikäli taustatiedot kiinnostavat. Itselleni tässä oli melko paljon uuttakin asiaa. Mainiosti koottu esitys Satukuningattaren laajasta tuotannosta ja värikkäästä elämästä, lämmin ja kaunis kuten hänen kirjansakin.”

Lue lisää >>

 

Sirpa Kivilaakso: Satukuningatar Anni Swan

Saran kirjablogi
Blogspot 12.10.2011

”Satukuningatar Anni Swan oli kiinnostavaa ja antoisaa luettavaa. Kivilaakson kirjassa painottuu satujen tulkinta ja symboliikka ja ne avautuvat lukijalle paremmin, jos lukee Anni Swanin satuja elämäkerran rinnalla. Lähdeaineistona Kivilaakso on käyttänyt kirjailijan teoksia, nuoruuden päiväkirjoja, kirjeitä sekä Arjavan teosta. Kirja sisältää hienoja kuvituksia Swanin saduista ja teosten kansikuvista sekä vanhoja valokuvia ja kattavan bibliografian. Anni Swanin elämästä ja teoksista on kirjoittanut aikaisemmin myös Maija Lehtonen (Anni Swan, 1958).

Innostuin lukemaan Swanin satukokoelmasta Anni Swanin sadut; Aaltojen salaisuus, Vuorenkuninkaan poika ja Vuorenpeikko ja paimentyttö. En voi muuta kuin ihailla Swanin kaunista, lyyristä kieltä. Nämä sadut sopivat hyvin aikuislukijoillekin. Luen nyt joka ilta yhden sadun kokoelmasta ja perheessäni sadut ovat saaneet hyvän vastaanoton.”

Lue lisää >>