Runohattaroita Ruskeasuon taivaalla

with Ei kommentteja

toimittaneet Sirpa Kivilaakso ja Leena Korhonen

Ruskeasuon koulu, 2000

 

Runohattaroita Ruskeasuon taivaalla toimittaneet Sirpa Kivilaakso ja Leena KorhonenMaailma on pieni paikka
jättiläiselle,
mutta iso kääpiölle.

Lyyti 12v.

 

Pyörätuoli on tuoli,
jossa on pyörät alla.
Se rullaa mukavasti elämän poluilla.

Kira 12 v.

 

Runohattaroita Ruskeasuon taivaalla -antologia sisältää Ruskeasuon koulun oppilaiden kirjoittamia runoja, sadunomaista tarinointia ja pieniä mietelmiä. Niistä välittyy aidosti nuorten kokemus ympäröivästä maailmasta ja heidän paikastaan siinä. Runot kertovat elämän iloista ja suruista, ystävyydestä, luonnon pienistä ihmeistä sekä satumaailman sankareista. Runoissa hyvä ystävyys lämmittää ja luo uskoa rakkauden voimaan. Ruskeasuon ”runohattaroissa” maistuu elämä.

Lapsi löytää luovuuden itsestään jo varhain, säilyttää sen ja vahvistaa sitä, jos häntä siinä opastetaan ja tuetaan. Opastaminen aloitetaan Ruskeasuon koulussa jo esiopetuksessa satuja ja runoja kuuntelemalla, säveliä tapailemalla sekä omaa itseä tutkailemalla. Lasten persoonallisuuden kasvua tuetaan ja heitä kannustetaan ilmaisemaan itseän eri tavoin.

Runojen kirjoittaminen on oiva väylä lapselle ja nuorelle tuoda esille omia ajatuksiaan. Omista runoista voi keskustella myös kavereiden kanssa ja saada uusia ulottuvuuksia omille tulkinnoilleen. Itse kirjoitettu runo voi tuottaa iloa ja se voi lievittää surua sekä ahdistusta. Sen avulla voi kertoa asian, jota muuten ehkä olisi vaikea kertoa. Runoissa voi toteuttaa myös unelmiaan ja kertoa hassuja asioita.

Ruskiksen oppilaat ovat kirjoittaneet paljon hyvin puhuttelevia runoja. Monet runot todella pysäyttävät ajattelemaan. Ruskeasuon koulu on liikuntavammaisten, monivammaisten ja pitkäaikaissairaden oppimis-, palvelu- ja kehittämiskeskus. Vuonna 2000 koulu täytti 110 vuotta ja juhlan kunniaksi julkaistiin runokirja ”Runohattaroita Ruskeasuon taivaalla”. Kirja on omakustanteinen ja kaikki siitä saatava tuotto menee lyhentemättömänä Ruskeasuon koulun oppilaiden vapaa-ajan rahastoon.